
W procesie oddzielania substancji tłuszczowych od ścieków, cząstki tłuszczu ze względu na mniejszą od wody gęstość znajdują się na jej powierzchni. Inne zanieczyszczenia o większej gęstości opadają na dno zbiornika. W celu dokonania doboru odpowiedniego separatora (określenia jego pojemności) należy określić planowaną wielkość przepływu na jednostkę czasu (l/s).
Separator przeznaczony jest do oczyszczania ścieków pochodzących z mycia sprzętu technologicznego w kuchni. Spływające wraz z wodą myjącą zanieczyszczenia w postaci resztek mięsa, tłuszczu i ewentualnych zanieczyszczeń mineralnych w postaci mułu zostają zatrzymywane w separatorze i usuwane z niego w miarę gromadzenia. Separatory tłuszczu stosuje się wszędzie tam, gdzie ścieki zawierają większą ilość tłuszczu niż w ściekach bytowych.
Urządzenia instaluje się blisko źródła zanieczyszczeń tłuszczowych takich jak:
− na wylocie ścieków z kuchni
− w restauracjach
− w hotelach
− w masarniach